Sexuella övergrepp och kränkningar bland landets olika ungdomshem

Publicerad 22 mars 2023

Flera barnrättsorganisationer larmar om många anmälningar om sexuella övergrepp och kräkningar bland landets olika ungdomshem!

Bland de drabbade kan man se att det främst är flickor som utsätts. I rapporterna framkommer anmälningar som ofredande, sexuella kräkningar och andra likgiltiga brott. Det är främst manliga anställda som utsätter flickorna för dessa brott.

Varje månad rapporteras cirka fem fall av sexuella övergrepp eller kränkningar på statens ungdomshem. Majoriteten av förövarna är de som har som roll att skydda ungdomarna, det vill säga personalen. Detta är något Aktiv Skola ser allvarligt på! De anställda ska vara den trygga punkten för ungdomarna, vilka har kommit till ungdomshemmen av just den anledningen. Men detta skapar såklart en motsatt effekt.

Joel Borgström tar upp en bra liknelse med skolor och säger:
– Det är ett litet antal ungdomar som placeras varje år, runt 1 000, det motsvarar ungefär en genomsnittlig skola. Där har man i genomsnitt fem inrapporteringar om sexuella kränkningar eller övergrepp per månad, med en fällande dom mot någon ur personalen per år. En genomsnittlig skola hade inte fått fortsätta verka på det sättet, år efter år.

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
Intervju med Kristina Bäck, Skolsköterska

På Skolsköterskekongressen fick vi några snabba ord med Kristina Bäck som jobbar som skolsköterska Naturbruksskolan Sötåsen i Västra Götaland.

Läs mer
Grooming
Nätsmart höstterminen 2024

Nu är turnéplanen för Nätsmart hösten 2024 släppt. Vi är glada över att kunna fortsätta vårt viktiga arbete med Nätsmart och ser fram emot att prata med er runt om i landet i höst.

Läs mer
Grooming
Intervju med Patrik Åhlander, IKT-utvecklare, grundskoleförvaltningen, Borås.

Borås kommun arbetar kontinuerligt mot grooming. Från och med förra året har de börjat använda sig av Aktiv Skolas material mer och mer. Vi har ställt några frågor till Patrik Åhlander som är IKT-utvecklare.

Läs mer
Grooming
Vad är ”utnyttjande av barn för sexuell posering”?

Utnyttjande av barn för sexuell posering är till exempel när en gärningsperson uppmanar någon under 15 år att visa sig naken framför en webbkamera eller att skicka bilder på sitt kön eller sina bröst.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming

Nyhetsbrev