Gå till Aktiv Skolas hemsida »

Hej!

Det är jag som är Joy! Öppna luckan och kolla in vilken som är dagens rörelse, det är ju skönt att skaka loss lite, eller hur? När du är klar får du även tips på en kul lek!

Dagens lucka sponsras av:

Dagens rörelsefilm

Dagens Lek

Kurragömma med dunk

Utse vem som skall räkna. Den personen ställer sig vid ett träd/stolpe och räknar till 100 medan övriga deltagare springer och gömmer sig. När räknaren är klar så säger den högt och tydligt 100 så alla kan höra och börjar sökandet. När letaren ser någon som gömt sig rusar båda till trädet/stolpen och försöker slå handen mot den först. Hinner letaren först säger hen "Dunk för (namnet på personen) 1, 2, 3!". Då är personen ute ur leken. Hinner personen som gömt sig först säger den "Dunk för mig 1, 2, 3!" då har hen klarat sig. Den som blivit dunkad först av letaren blir ny letare nästa runda.

Veckans hälsotips

Mat

Att äta grönsaker, frukt och bär är jättebra för kroppen. Genom att tänka på att försöka äta så många olika färger som möjligt under en dag så får du massvis med nyttigheter som kroppen behöver!

Läs mer om att äta frukt och grönt på: Äter vi tillräckligt med frukt och grönt?

Förtroendebloggen

Morgontrött? Är lösningen mindre skärmtid?

Läs mer om Erik Hellmén Erik Hellmén
Hälsoexpert

Alarmklockan ringer och yrvaket tänker man: ”Är det redan dags att gå upp?” Kroppen ropar efter mer sömn och det känns som att man nyss la ner huvudet på kudden.

Precis som vi regelbundet sätter mobilen på laddning kräver vår kropp sömn. Genom sömnen återhämtar vi oss och laddar upp inför kommande dag. För barn är också sömnen viktig eftersom de ska växa och utvecklas. Behovet av sömn varierar med ålder och de allra flesta drabbas någon gång av sömnproblem. Sömnbrist påverkar en rad faktorer och kan bland annat leda till nedstämdhet och sämre immunförsvar och koncentrationsförmåga.

Att sova dåligt någon natt här och där är inget att oroa sig för, kroppen är duktig på att kompensera några nätters dålig sömn genom att sova lite djupare kommande natt, men blir det för många återkommande nätter med för lite sömn mår vi inte bra.

I Folkhälsomyndighetens rapport Skolbarns hälsovanor i Sverige 2017/2018 kan vi se att i åldersgruppen 11–13 år uppger en tredjedel att de har sömnsvårigheter. En av de bidragande orsakerna till detta kan vara för mycket skärmtid.
Studier har visat att ju mer tid man tillbringar framför skärmen desto svårare blir det att somna och sömnbristen ökar. Men är all skärmtid likvärdig?

För att somna behöver vi koppla av, komma ner i varv och minska alla intryck. För en del kan mobilen eller surfplattan fylla detta syfte genom att man lyssnar på lugn musik eller läser. Det finns även forskningsrön som indikerar att vissa spel, som till exempel Tetris eller Candy Crush, kan vara positiva vid insomningsbesvär. Det vi däremot bör undvika är det aktiva tittandet, spelandet och chattandet eftersom det i stället kan skapa en mental anspänning som i sin tur kan påverka sömnen negativt.

Kom också ihåg att dra ner ljusstyrkan om du ska använda skärmen till att läsa, lyssna på musik eller spela Tetris på kvällen. Då minimerar du det blå ljuset som annars kan påverka din sömn negativt. Försök också att i möjligaste mån hålla sovrummet skärmfritt, och använd i stället din mobil eller surfplatta innan du lägger dig i sängen. Sängen är till för att sova i.

Några tips för en god sömn:

• Försök att stiga upp och lägga dig vid ungefär samma tider varje dag
• Var fysiskt aktiv under dagen
• Var ute i dagsljus varje dag
• Undvik drycker med koffein i under eftermiddagen och kvällen
• Varva ner i god tid innan du ska gå och lägga dig, lyssna på lugn musik, läs en bok, lös ett korsord eller spela Tetris
• Lägg dig inte hungrig
• Försök att ha det svalt, mörkt och tyst i sovrummet
• Använd öronproppar och ögonmask om du störs av ljud och ljus