Förtroendebloggen

Här skriver våra representanter från Förtroendegruppen om olika ämnen som rör vår verksamhet och de fokusområden som vi jobbar med.

Klicka på bilderna i rullistan ovan om du söker inlägg från en specifik person, eller skrolla ner för att läsa de senaste inläggen.

Experterna skriver om olika saker inom sina respektive professioner och områden så här kan du hitta allt från hälsa och hbtq-frågor till ekonomi och familjerätt.

Om du har något ämne eller någon fråga som du önskar att vi bloggar om får du gärna mejla till oss på info@aktivskola.org.

Förtroendegruppen

Läs mer om Birgitta RausmanBirgitta Rausman
Sjuksköterska
Läs mer om Robert KolarRobert Kolar
Vägvisare KAA
Läs mer om Andréas GlingforsAndréas Glingfors
Sakkunnig grooming
Läs mer om Elias FjellanderElias Fjellander
Förbundsordförande på RFSL ungdom
Läs mer om Erika LarssonErika Larsson
Skuldrådgivare
Läs mer om Niklas WallénNiklas Wallén
Skolläkare
Läs mer om Erik HellménErik Hellmén
Hälsoexpert
Läs mer om Jenny BorgströmJenny Borgström
Sjukhuskurator
Läs mer om Jeanette VogtJeanette Vogt
Familjerådgivare
Läs mer om Sumar KolliSumar Kolli
Föreläsare

Inlägg i förtroendebloggen

Nu skakar vi loss!

Att bryta stillasittandet känns om möjligt ännu viktigare i dag. Coronapandemin har nu hållit oss i sitt grepp i över ett och ett halvt år och en av konsekvenserna har varit en minskad fysisk aktivitet i samtliga grupper, unga som gamla.

Läs mer
Idrottshjälpen - för att alla barn ska ha möjlighet att delta

Sedan 1 januari 2020 är barnkonventionen svensk lag. I den kan man läsa att varje barn ska ges goda uppväxtvillkor och att de har rätt till att kunna delta i föreningsaktiviteter. Att alla barn som vill delta i föreningsaktiviteter ska kunna göra det ser de flesta av oss som en självklarhet, men för många barn är det dessvärre inte så.

Läs mer
Morgontrött? Är lösningen mindre skärmtid?

Precis som vi regelbundet sätter mobilen på laddning kräver vår kropp sömn. Genom sömnen återhämtar vi oss och laddar upp inför kommande dag. För barn är också sömnen viktig eftersom de ska växa och utvecklas.

Läs mer
Dubbla pandemier

Coronapandemin har gett avtryck på hela vårt samhälle och vi får räkna med att konsekvenserna av pandemin kommer fortsätta att påverka oss i flera år framöver. Men det har pågått en annan pandemi sedan 2012, nämligen fysisk inaktivitet – vilket räknas som den fjärde vanligaste dödsorsaken i världen.

Läs mer
Rätt beslut att hålla skolorna öppna

Skolan har en tydlig roll när det gäller att säkerställa att samhället fungerar bra. Sveriges strategi att hålla skolorna öppna under denna annorlunda tid ledde till många diskussioner. Vissa hävdade att den rätta vägen var att stänga skolorna, medan andra berömde Sverige för att våga hålla dem öppna.

Läs mer
Ge barnen innegångsförbud

Stillasittandet ökar bland barnen och allt färre når upp till rekommendationerna för fysisk aktivitet. Orsakerna är flera, däribland ett ökat skärmanvändande, förtätning av våra städer med en ökad trafiksituation och en stressad vardag där vi föräldrar oftare skjutsar till skolan och till aktiviteter.

Läs mer
God arbetsmiljö behöver gälla även i skolan

För vuxna på arbetsmarknaden finns det lagar, regler och strukturer för vad som gäller kring arbetsmiljön. Det är tydligt vem en kan vända sig till när arbetsmiljöarbetet brister, och det finns stöd att få i flera led utanför arbetsplatsen. För skolelever saknas ofta denna tydlighet.

Läs mer
Våga fråga, våga lyssna

Att vara en trygg vuxen innanför skolans väggar är viktigare än vad du tror.

Läs mer
Vart har det sunda förnuftet tagit vägen?

I dessa tider då behovet av källkritik om möjligt är ännu viktigare blir jag mörkrädd när jag ser vilka inlägg som görs i sociala medier och som får viral spridning.

Läs mer
Vad vi äter har en stor inverkan på vår hälsa. Ät mer färg!

Att äta mer hälsosamt är viktigt för alla, men kanske extra viktigt för unga eftersom de generellt har ett mindre energibehov jämfört med vuxna. Det innebär att det blir särskilt viktigt att maten är näringsrik för att kunna tillgodose alla näringsämnen kroppen behöver för att ge de bästa möjliga förutsättningar för en god hälsa.

Läs mer
Barnkonventionen är nu lag

Den 1 januari i år blev Barnkonventionen lag. Det är väldigt bra, men Barnkonventionen liksom de andra lagar vi har som ska skydda barn är egentligen bara ord. För att dessa ord ska ha någon betydelse krävs handling - av oss vuxna.

Läs mer
Det finns vissa ord som är förgiftande

Visst undrar man ibland hur det kan bli så fel när man tycker så mycket om varandra och vill så väl? Då är det bra att veta att vissa ord kan förgifta ett samtal.

Läs mer
Sömnproblem

Sömnproblemen kan bero på flera olika saker: till exempel psykologiska eller kroppsliga faktorer, eller stress. Det kan också bero på en kombination av dessa saker. Sömnproblem kan påverkas av ångest, en kroppslig sjukdom eller ha att göra med depression.

Läs mer
Lusfröken, skolsyster, skolsjuksköterska - en historisk tillbakablick på skolhälsovården

När jag var liten stod man på led i linne och underbyxor för att få komma in till skolsystern eller skoldoktorn och bli godkänd. Sedan dess har mycket förändrats och förbättrats inom skolhälsan, men vi börjar från början.

Läs mer
Sov gott

Sömnen är viktig för att man ska må bra och för att kroppen och hjärnan ska utvecklas och fungera på ett bra sätt. Man kan få svårt att sova under en period om man har det stressigt eller om man är orolig och extra spänd för något särskilt, till exempel inför ett prov i skolan eller en viktig match.

Läs mer
Fem punkter om droger

Kommunpolis Hans-Erik Rehnstam går igenom fem punkter om droger.

Läs mer
I min familj brukar vi göra julklapparna själva

Vi vill väldigt gärna se våra barn lysa upp på julafton när de öppnar sina klappar, och vi vill förstås att de ska få allt fint som de önskar sig. Men går det ihop ekonomiskt?

Läs mer
Konsekvenser behövs

Ett tryggt Sverige är viktigt. Skolor och skolledare måste vara delaktiga i lösningen, men det är nästan omöjligt att få ett tryggt Sverige utan modiga ledare som vågar stå för vad de tror på.

Läs mer
Hur skyddar vi våra barn på internet?

Internet skapar fantastiska möjligheter för att lära sig nya saker, ha kontakt med vänner och kanske lära känna nya kompisar. Men på internet finns, precis som i resten av vår verklighet, också faror. Alla är inte den de utger sig för att vara, och vuxna som vill utnyttja barn sexuellt finns både på och utanför internet.

Läs mer
Hjälp, nu kommer julen!

Nu är julen snart här och den första julen efter skilsmässan eller separationen är det kanske ett känsligt läge.

Läs mer
Rörelseförståelse – lika viktigt som att lära sig läsa och skriva

I dag vet vi att regelbunden fysisk aktivitet är en av grundstenarna för en god hälsa. 

Läs mer
Orosanmälan

När ska en skola göra en orosanmälan? Hur påverkas relationen mellan pedagog och föräldrar? Finns det tydliga rutiner? Dessa frågor är de vanligaste jag får i min roll som förebyggande socialsekreterare. Personal inom skolan är skyldiga enligt Sol kap 14 1§ att anmäla till socialtjänsten om det råder misstanke om att ett barn (ålder 0–18 år) far illa eller riskerar att fara illa. Känner du som lärare dig osäker kring hur du ska göra en orosanmälan kan det vara bra att rådfråga en kollega eller rektor.

Läs mer
En meningsfull fritid

En meningsfull fritid kan innebära så mycket. Det kan vara att spela fotboll, dansa, resa eller att upptäcka nya saker. I huvudsak tänker jag att en meningsfull fritid innebär något som bidrar till ett välmående där möjligheten ges till att få utlopp för sin kreativitet.

Läs mer
Kreativa samtal

Att vara tonåring är inte lätt, och att vara en förälder eller skolpersonal som vill hjälpa en tonåring är inte heller lätt.

Läs mer
Trygghet och trivsel

Skolan är elevernas arbetsplats där de tillbringar många timmar varje dag.

Läs mer
Vikten av goda relationer

Som kurator i skolan ser jag värdet av goda relationer mellan elever och personal.

Läs mer
Att göra en budget 

Här har du grunden till en hållbar ekonomi.

Läs mer
Sex- och samlevnad och hbtqi-elever

Från en högstadieelevs perspektiv - skrivet av Alexandra Iderfors. 

Läs mer
En god hälsa – ja tack!

Hej på er, mitt namn är Erik Hellmén och jag ingår i Aktiv Skolas förtroendegrupp där mitt sakområde är hälsa.

Läs mer

Nyhetsbrev