Består kokosolja verkligen av bra fetter eller är det bara en myt?

Publicerad 14 februari 2023

Många kopplar fett till något negativt, men fett är superviktigt för oss människor, såvida vi vet vilka sorts fetter vi får i oss. Idag får många barn och vuxna i sig för mycket av det mättade fettet, som finns i till exempel ost, smör, grädde och kött med hög fetthalt, samt charkprodukter med mera.

Det vi mår bäst av är omättade fetter, som finns i till exempel olivolja, rapsolja, nötter och frön, avokado och fet fisk. Dessa är några livsmedel som, enligt forskning, människan mår bra av.

Dagens myt: Kokosolja har fått en mytbild om att det ska vara hälsosamt, men det finns ingen forskning som säger att det är nyttigare än annan fett.

 

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om hälsa

Hälsa
Mer idrott i skolan? JA säger Aktiv Skola! 

20 år av studier visar att forskarnas hypotes stämmer: daglig fysisk aktivitet kan ge ökad benmassa, bättre kondition och starkare muskler i vuxen ålder.

Läs mer
Hälsa
Nio av tio lärare är oroliga...

Fackförbundet Sveriges lärare har räknat ut att det behövs ett extra tillskott på 29 miljarder kronor till skola och utbildning för att upprätthålla den kvalitativa nivån som finns idag. Samtidigt kommer det ut rapporter om nya nedskärningar och besparingar under hösten, vilket har medfört en stor oro bland lärare i Sverige.

Läs mer
Hälsa
Barn som går eller cyklar till skolan mår bäst!

Fysiska aktivitet har en positiv inverkan på människan, speciellt på barn och unga. Trots denna vetskap har de ungas fysiska aktivitet dalat kraftigt för varje år som går.

Läs mer
Hälsa
Trots en ökad budget så tog Stockholms fotbollsförbund pengar slut. 

Varje år ger Stockholms fotbollsförbund bidrag till barn som inte har råd med exempelvis medlemsavgifter, träningskläder eller utrustning, men i år är pengarna slut trots en ökad budget.

Läs mer

Utbildningsmaterial om hälsa

Nyhetsbrev