Hur mycket ska man röra på sig?

Publicerad 21 februari 2023

Det är den ständiga frågan som folk ställer sig. Det bästa svaret är att man ska försöka aktivera sig i någon form av fysisk aktivitet varje dag. Det behöver inte vara att man ska springa ett maraton eller gå till gymmet varje dag och lyfta tungt, utan fysisk aktivitet i form av promenader är ett jättebra sätt att aktivera kroppen.

Hur länge bör man vara aktiv? Man brukar säga att 60 minuter är en bra tid att sikta på, och då ska det vara 60 minuter måttlig träning, vilket betyder att man ska få upp pulsen lite. 3 dagar i veckan så ska man försöka få in högintensiv träning, helst muskelstärkande aktivitet. Det kan exempelvis vara gymnastiken i skolan eller att man är med i någon form av föreningsaktivitet som fotboll, innebandy eller hockey

Good to know: 

Studier visar att man tenderar att vara mer aktiv under vardagar än helgen. Detta kan ge en tankeställare till dig som läser detta att vara aktiv även under helgen är viktigt!

En annan viktig sak: 

Att stå på jobbet ger otroligt bra effekt på aktivering av kroppen. Står man varje dag under arbetsdagarna kan det jämföras med att springa 30 maratonlopp.

Tips:

Aktivera er, börja inte för stort utan ta små steg och öka succesivt mängd och intensiteten av träning. Jobbar du mycket sittandes? Försök att stå upp lite mer och gör regelbundna rörelsepauser.

 

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om hälsa

Hälsa
Mer idrott i skolan? JA säger Aktiv Skola! 

20 år av studier visar att forskarnas hypotes stämmer: daglig fysisk aktivitet kan ge ökad benmassa, bättre kondition och starkare muskler i vuxen ålder.

Läs mer
Hälsa
Nio av tio lärare är oroliga...

Fackförbundet Sveriges lärare har räknat ut att det behövs ett extra tillskott på 29 miljarder kronor till skola och utbildning för att upprätthålla den kvalitativa nivån som finns idag. Samtidigt kommer det ut rapporter om nya nedskärningar och besparingar under hösten, vilket har medfört en stor oro bland lärare i Sverige.

Läs mer
Hälsa
Barn som går eller cyklar till skolan mår bäst!

Fysiska aktivitet har en positiv inverkan på människan, speciellt på barn och unga. Trots denna vetskap har de ungas fysiska aktivitet dalat kraftigt för varje år som går.

Läs mer
Hälsa
Trots en ökad budget så tog Stockholms fotbollsförbund pengar slut. 

Varje år ger Stockholms fotbollsförbund bidrag till barn som inte har råd med exempelvis medlemsavgifter, träningskläder eller utrustning, men i år är pengarna slut trots en ökad budget.

Läs mer

Utbildningsmaterial om hälsa

Nyhetsbrev