Glöm inte bort att sova!

Publicerad 7 februari 2023

Sömn är en viktig del för oss människor, det är genom sömn vi återhämtar oss. Under natten stärker vi samtidigt vårt immunförsvar och bildar viktiga hormoner som är väsentliga för oss människor, däribland tillväxthormon som är superviktig för barn och unga.

Behovet av sömn ser annorlunda beroende på vilken ålder man är. Rekommendationen för barn och unga ligger mellan åtta till elva timmars sömn, medan rekommendationen för vuxna ligger mellan sex till nio timmar.

Ibland kan det vara svårt att sova, men då är det viktigt att se över sina rutiner. Sovrutiner hjälper barn och unga, men också vuxna att sova bättre. Att sätta rutiner är ett sätt för att få kroppen att förstå vissa saker, i detta fall att man ska sova.

Tips på sovrutiner:

  • Lägg dig samma tid varje dag
  • Gå upp samma tid varje dag
  • Ha en bra miljö i sovrummet (Mörkt, tyst och svalt)
  • Undvik skärmar innan läggdags
  • Läs en bok eller lyssna på musik
  • Var utomhus under dagen
  • Var fysisk aktiv under dagen

Vad händer med kroppen om man inte får tillräckligt med sömn?

Om vi under en längre period sover dåligt påverkas hela kroppen negativt. Detta gäller främst för vår hjärna. Konsekvenserna av sömnbrist är att minnet försämras och att vi får svårare att ta in ny information. Andra direkta konsekvenser är att vi tappar impulskontrollen, som i sin tur kan leda till missbruk och övervikt, samt att vårt immunförsvar försämras.

För att sammanfatta allt kan vi säga att sömn är superviktigt! Alla behöver sova och få möjlighet till att återhämta sig. Brist på sömn kan leda till en mängd konsekvenser som är direkt farligt för människan.

Hur många timmars sömn behöver du för att må som bäst?

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om hälsa

Hälsa
Mer idrott i skolan? JA säger Aktiv Skola! 

20 år av studier visar att forskarnas hypotes stämmer: daglig fysisk aktivitet kan ge ökad benmassa, bättre kondition och starkare muskler i vuxen ålder.

Läs mer
Hälsa
Nio av tio lärare är oroliga...

Fackförbundet Sveriges lärare har räknat ut att det behövs ett extra tillskott på 29 miljarder kronor till skola och utbildning för att upprätthålla den kvalitativa nivån som finns idag. Samtidigt kommer det ut rapporter om nya nedskärningar och besparingar under hösten, vilket har medfört en stor oro bland lärare i Sverige.

Läs mer
Hälsa
Barn som går eller cyklar till skolan mår bäst!

Fysiska aktivitet har en positiv inverkan på människan, speciellt på barn och unga. Trots denna vetskap har de ungas fysiska aktivitet dalat kraftigt för varje år som går.

Läs mer
Hälsa
Trots en ökad budget så tog Stockholms fotbollsförbund pengar slut. 

Varje år ger Stockholms fotbollsförbund bidrag till barn som inte har råd med exempelvis medlemsavgifter, träningskläder eller utrustning, men i år är pengarna slut trots en ökad budget.

Läs mer

Utbildningsmaterial om hälsa

Sociala Medier

Följ gärna Aktiv skola i sociala medier!