Hur mycket fisk ska vi äta?

Publicerad 2 februari 2023

Något som kommer på tanken när man pratar om fisk är omega 3, vilket är ett viktigt ämne som vi människor behöver få i oss. Man kan dela in omega 3 i två olika kategorier, EPA och DHA. EPA bidrar till hjärtats funktion medan DHA bibehåller en normal hjärnfunktion.

Omega 3 är inte det enda som är bra med fisk, fisk innehåller en rad andra viktiga fetter, till exempel omättade fetter (Exempel). Fisk innehåller också olika näringsämnen som D-vitamin, E-vitamin och selen, ämnen som är viktiga för oss människor.

D-vitamin är ett superviktigt ämne för oss människor. Oftast får vi D-vitamin från solen men under vinterhalvåret så får blir vi mindre exponerade av solen vilket i sin tur leder till mindre D-vitamin. D-vitamin hjälper bland annat skelett och tänder att växa. D-vitamin hjälper även våra slemhinnor att bekämpa bakterier och virus.

Men vad händer med kroppen när man har brist på ett ämne? Kolla exempelvis på selen, vid brist av det kommer människan känna sig trött, få försämrat minne och ha svårt att koncentrera sig. Men kanske det viktigaste man får även försvagat immunförsvar, vilket i sin tur leder till att man blir lättare sjuk.

Så ät mer fisk!

 

Recept

https://www.ica.se/recept/kramig-lax-med-soltorkade-tomater-och-vita-bonor-729680/

https://www.ica.se/recept/lysande-gul-fiskgryta-1677/

https://www.ica.se/recept/laxfile-i-ugn-med-citron-724126/

https://www.ica.se/recept/panerad-torsk-med-skolans-fisksas-729344/

 

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om hälsa

Hälsa
Intervju med skolsköterskan Maria från Maltesholm skola

Två snabba frågor till Maria som jobbar som skolsköterska på Maltesholm skola i Hässelby strand.

Läs mer
Hälsa
Intervju med skolsköterskan Deka från Prolympia idrottsskola

På Skolsköterskekongressen fick vi även chansen att ställa ett par snabba frågor till Deka som jobbar som skolsköterska på Prolympia idrottsskola.

Läs mer
Hälsa
Mer idrott i skolan? JA säger Aktiv Skola! 

20 år av studier visar att forskarnas hypotes stämmer: daglig fysisk aktivitet kan ge ökad benmassa, bättre kondition och starkare muskler i vuxen ålder.

Läs mer
Hälsa
Nio av tio lärare är oroliga...

Fackförbundet Sveriges lärare har räknat ut att det behövs ett extra tillskott på 29 miljarder kronor till skola och utbildning för att upprätthålla den kvalitativa nivån som finns idag. Samtidigt kommer det ut rapporter om nya nedskärningar och besparingar under hösten, vilket har medfört en stor oro bland lärare i Sverige.

Läs mer

Utbildningsmaterial om hälsa

Nyhetsbrev