Hur mycket fisk ska vi äta?

Publicerad 2 februari 2023

Något som kommer på tanken när man pratar om fisk är omega 3, vilket är ett viktigt ämne som vi människor behöver få i oss. Man kan dela in omega 3 i två olika kategorier, EPA och DHA. EPA bidrar till hjärtats funktion medan DHA bibehåller en normal hjärnfunktion.

Omega 3 är inte det enda som är bra med fisk, fisk innehåller en rad andra viktiga fetter, till exempel omättade fetter (Exempel). Fisk innehåller också olika näringsämnen som D-vitamin, E-vitamin och selen, ämnen som är viktiga för oss människor.

D-vitamin är ett superviktigt ämne för oss människor. Oftast får vi D-vitamin från solen men under vinterhalvåret så får blir vi mindre exponerade av solen vilket i sin tur leder till mindre D-vitamin. D-vitamin hjälper bland annat skelett och tänder att växa. D-vitamin hjälper även våra slemhinnor att bekämpa bakterier och virus.

Men vad händer med kroppen när man har brist på ett ämne? Kolla exempelvis på selen, vid brist av det kommer människan känna sig trött, få försämrat minne och ha svårt att koncentrera sig. Men kanske det viktigaste man får även försvagat immunförsvar, vilket i sin tur leder till att man blir lättare sjuk.

Så ät mer fisk!

 

Recept

https://www.ica.se/recept/kramig-lax-med-soltorkade-tomater-och-vita-bonor-729680/

https://www.ica.se/recept/lysande-gul-fiskgryta-1677/

https://www.ica.se/recept/laxfile-i-ugn-med-citron-724126/

https://www.ica.se/recept/panerad-torsk-med-skolans-fisksas-729344/

 

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om hälsa

Hälsa
Mer idrott i skolan? JA säger Aktiv Skola! 

20 år av studier visar att forskarnas hypotes stämmer: daglig fysisk aktivitet kan ge ökad benmassa, bättre kondition och starkare muskler i vuxen ålder.

Läs mer
Hälsa
Nio av tio lärare är oroliga...

Fackförbundet Sveriges lärare har räknat ut att det behövs ett extra tillskott på 29 miljarder kronor till skola och utbildning för att upprätthålla den kvalitativa nivån som finns idag. Samtidigt kommer det ut rapporter om nya nedskärningar och besparingar under hösten, vilket har medfört en stor oro bland lärare i Sverige.

Läs mer
Hälsa
Barn som går eller cyklar till skolan mår bäst!

Fysiska aktivitet har en positiv inverkan på människan, speciellt på barn och unga. Trots denna vetskap har de ungas fysiska aktivitet dalat kraftigt för varje år som går.

Läs mer
Hälsa
Trots en ökad budget så tog Stockholms fotbollsförbund pengar slut. 

Varje år ger Stockholms fotbollsförbund bidrag till barn som inte har råd med exempelvis medlemsavgifter, träningskläder eller utrustning, men i år är pengarna slut trots en ökad budget.

Läs mer

Utbildningsmaterial om hälsa

Sociala Medier

Följ gärna Aktiv skola i sociala medier!