Majoriteten av alla skolelever rör sig för lite

Publicerad 16 januari 2019

Barn behöver röra på sig för en god hälsa. Evidensen är tydlig kring barn och fysisk aktivitet. De barn som rör sig mer har en bättre hälsa än de som är mindre fysiskt aktiva. Men de flesta svenska skolelever rör sig för lite. Utifrån en ny rapport från Folkhälsomyndigheten rör sig bara 14 procent minst en timma om dagen, vilket är rekommendation för fysisk aktivitet för barn och ungdomar. Det är elever i åldrarna 11, 13 och 15 år som fått svara på en rad frågor kring sin hälsa. Resultatet visar att tjejer överlag är mindre aktiva än killar och att yngre elever rör sig mer än äldre elever. De här siffrorna känns igen i flera undersökningar som genomförts under 2000-talet och stärker ytterligare betydelsen av ett samlat krafttag för att öka den fysiska aktiviteten och minska stillasittandet bland våra unga.Pulshöjande övningar tillsammans med våra favoritmaskotar

Sätt upp affischen i klassrummet för att inspirera till mer rörelse

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om hälsa

Hälsa
Mer idrott i skolan? JA säger Aktiv Skola! 

20 år av studier visar att forskarnas hypotes stämmer: daglig fysisk aktivitet kan ge ökad benmassa, bättre kondition och starkare muskler i vuxen ålder.

Läs mer
Hälsa
Nio av tio lärare är oroliga...

Fackförbundet Sveriges lärare har räknat ut att det behövs ett extra tillskott på 29 miljarder kronor till skola och utbildning för att upprätthålla den kvalitativa nivån som finns idag. Samtidigt kommer det ut rapporter om nya nedskärningar och besparingar under hösten, vilket har medfört en stor oro bland lärare i Sverige.

Läs mer
Hälsa
Barn som går eller cyklar till skolan mår bäst!

Fysiska aktivitet har en positiv inverkan på människan, speciellt på barn och unga. Trots denna vetskap har de ungas fysiska aktivitet dalat kraftigt för varje år som går.

Läs mer
Hälsa
Trots en ökad budget så tog Stockholms fotbollsförbund pengar slut. 

Varje år ger Stockholms fotbollsförbund bidrag till barn som inte har råd med exempelvis medlemsavgifter, träningskläder eller utrustning, men i år är pengarna slut trots en ökad budget.

Läs mer

Utbildningsmaterial om hälsa

Nyhetsbrev