Nätsmart höstterminen 2024

Självklart fortsätter vi med Nätsmart-webbinarierna även under hösten 2024. Vi är glada över att kunna fortsätta detta viktiga arbete och ser fram emot att prata med er runt om i landet. Se nedan när vi föreläsar för ditt län och anmäl dig gärna redan nu för att säkra din plats.

Våra webbinarier är utformade för att både barn och vuxna ska kunna lära sig hur man blir nätsmart. Vi diskuterar de utmaningar som barn ofta möter på nätet, såsom mobbning, kränkningar, och exponering för skrämmande och olämpligt innehåll, exempelvis kedjebrev och pornografiskt material. Ett särskilt fokus ligger på grooming – vad det innebär, hur det går till och vad vi kan göra för att förhindra det.

Vi tror starkt på att arbeta lokalt och kommer därför att erbjuda webbinarier som är specifikt anpassade för varje län. Detta ger oss möjligheten att bättre förstå och adressera de unika utmaningar som kan finnas i olika delar av landet.

Om datumet för ditt län inte skulle passa dig, är du naturligtvis välkommen att anmäla dig till ett webbinarium i ett annat län. Vi vill att så många som möjligt ska kunna ta del av denna viktiga information och känna sig trygga på nätet.

Anmäl dig idag och bli en del av vår gemensamma insats för en säkrare digital värld för alla!

Turnéplan för Nätsmart hösten 2024

Om du klickar på bilden ovan så kan du ladda ner vår turnéplan i PDF-format. Perfekt för att skriva ut och sätta upp på t.ex skolan eller din arbetsplats.

Föreläsare: Sumar Kolli

Sumar Kolli arbetar som skolkurator, skolledare och föreläsare.

Hans arbete syftar till att ge råd, pepp och tips till föräldrar i sitt föräldraskap, till skolpersonal som möter barn och ungdomar i sitt arbete och att göra de unga mer medvetna när de rör sig på nätet.

Det ligger honom varmt om hjärtat att arbeta för att rädda så många barn som möjligt från alla typer av övergrepp, trakasserier, mobbning, hot och hat.

Diskussionsunderlag

Till föreläsningen finns det två diskussionsunderlag som du kan ladda ner helt kostnadsfritt.

Det första materialet är skapat för vuxna och innehåller fördjupande information och analyser som kompletterar föreläsningens innehåll. Det andra materialet är anpassat för barn och är utformat på ett pedagogiskt och engagerande sätt för att göra det lättare för de yngre att förstå och ta till sig informationen.

Klicka på det material som intresserar dig för att läsa mer och ladda ner.

Länkar till höstens webbinarier

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
Intervju med Kristina Bäck, Skolsköterska

På Skolsköterskekongressen fick vi några snabba ord med Kristina Bäck som jobbar som skolsköterska Naturbruksskolan Sötåsen i Västra Götaland.

Läs mer
Grooming
Intervju med Patrik Åhlander, IKT-utvecklare, grundskoleförvaltningen, Borås.

Borås kommun arbetar kontinuerligt mot grooming. Från och med förra året har de börjat använda sig av Aktiv Skolas material mer och mer. Vi har ställt några frågor till Patrik Åhlander som är IKT-utvecklare.

Läs mer
Grooming
Vad är ”utnyttjande av barn för sexuell posering”?

Utnyttjande av barn för sexuell posering är till exempel när en gärningsperson uppmanar någon under 15 år att visa sig naken framför en webbkamera eller att skicka bilder på sitt kön eller sina bröst.

Läs mer
Grooming
Mobbning
Sociala mediejättarna ställs till svars!

Nyligen blev de stora sociala mediejättarna utfrågade av den amerikanska staten. Utfrågningen varade i nästan fyra timmar och på plats var de högt uppsatta cheferna för Facebook, Instagram, Tiktok, Snapchat, X (tidigare Twitter) och Discord

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming

Nyhetsbrev