Nätsmart live första gången på länge

Publicerad 28 oktober 2021

Martina Söderholm

Martina Söderholm

 

”Där är hon ju!”

”Det var dig vi såg på liven i morse, eller hur!”

När Martina kommer till Mellringeskolan på onsdagseftermiddagen möts hon av en liten fanclub.

– Ja, de har stått här och tittat efter den orange bilen och väntat på dig, säger Mari-Louise Hellqvist, kurator för F-6 på Mellringeskolan.

 

– Hej, vad roligt att träffa er, vad tyckte ni om föreläsningen? frågar Martina den grupp elever som samlats utanför skolan.

– Den var jättebra, men jag blev mobbad när jag gick i tvåan så det var lite jobbigt när du pratade om mobbning, säger en av fjärdeklassarna.

En annan berättar att de lärde sig att man inte ska skicka bilder till vem som helst på nätet.
– Eller, egentligen lärde jag mig det redan när jag var sex år, men det är bra att höra det igen.

På vägen till klassrummet där föreläsningen ska hållas möter Martina fler elever som vill stanna och prata.
– Det är väldigt roligt att träffa eleverna så här, och man märker att det är ämnen som berör och som det finns ett stort behov av att prata om, säger Martina.

Tidigare samma dag höll Martina alltså i ett Nätsmart-webbinarium för eleverna på mellanstadiet, och på eftermiddagen skulle personalen på skolan få samma föreläsning, anpassad för vuxna.

Föreläsningen Nätsmart handlar om hur man som barn och vuxen kan göra för att bli nätsmart, och det som barn råkar ut för på nätet. Mobbning, kränkningar, och sådant som man blir exponerad för som kan vara otäckt och skrämmande, som till exempel kedjebrev och porr. Fokus i föreläsningen ligger på grooming och vad man kan göra för att förhindra det.
– Vi måste våga prata om det här trots att det är jättejobbiga ämnen. När jag föreläser för elever är det så många som 40 av 100 som inte vet vad en groomare eller pedofil är. Det ÄR jobbigt att prata om, men barnen måste åtminstone få chansen att skydda sig, och därför måste vi våga ta upp svåra ämnen som sexuella övergrepp, grooming, porr och så vidare, säger Martina.

Hon berättar också att pandemin har triggat förövarbeteendet och att man menar att det i Sverige i dag finns
50 000–150 000 potentiella förövare med preferenser att begå sexuella övergrepp på barn.
– De finns på samma ställen på nätet som barnen.

Ett 20-tal lärare och annan skolpersonal är på plats för att lyssna, och det Martina berättar om mobbning och nätmobbning engagerar alla.
– Eleverna säger alltid att det ”bara är på skoj” eller ”det var inte bara jag”, men de vill heller inte tjalla på varandra. Det har gått så långt att den som blir mobbad inte heller vill erkänna, berättar en av lärarna.

När föreläsningen är slut fortsätter diskussionen.
– Vi jobbar mycket med det här, men samtidigt är det så svårt att veta vad man ska göra. Det känns som att det är ett annat klimat i skolan numera, säger Mari-Louise Hellqvist.

Ewa Wikström som jobbar på skolbiblioteket håller med.
– Ja, det är hårdare i skolan i dag, en annan stämning och jargong.

Mari-Louise och Ewa enas om att även högstadiet borde lyssna på föreläsningen.
– Vi har tittat på er film Jag tror jag är lite kär i dig, och den är jättebra. Precis som Martina säger – det här är viktiga ämnen som vi måste prata mer om i alla årskurser, säger Mari-Louise.

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler