Nio av tio lärare är oroliga…

Publicerad 29 september 2023

Fackförbundet Sveriges lärare har räknat ut att det behövs ett extra tillskott på 28 miljarder kronor till skola och utbildning för att upprätthålla den kvalitativa nivån som finns idag. Samtidigt kommer det ut rapporter om nya nedskärningar och besparingar under hösten, vilket har medfört en stor oro bland lärare i Sverige.

Vittnesmålen om bristerna i skolan än många, till exempel har nyligen Fackförbundet Sveriges Lärare har räknat ut att för att kunna upprätthålla skol- och utbildningsverksamheten i år och nästa år behövs ett statligt tillskott på 28 miljarder kronor. Trots deras beräkning så kommer det fram att det blir fler nedskärningar i höst. Detta har nu medfört att skolpersonal runt om i landet vädjar om hjälp, bland annat genom protester och demonstrationer.


I en undersökning gjord av Sveriges lärare får vi se en inblick i lärarnas vardag och hur de tänker. Nio av tio lärare är oroliga för de konsekvenser som nedskärningarna leder till. Några är oroliga att barn, elever samt skolpersonal kan fara illa om nedskärningarna fortsätter.

Annika Wallenskog som är chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner (SKR) beskriver att många kommuner har det tufft ekonomiskt och att år 2024 kommer det se värre ut om inte staten hjälper kommuner.

Göran Karlsson som är ordförande för fackförbundet Sveriges lärare och är själv högstadielärare berättar om mejl och samtal från stressande pedagoger och lärare. Han säger att de bevittnar om en ohållbar situation med stora barngrupper och klasser, underbemanning samt brist på vikarier som kan hoppa in. Han tror inte att det blir bättre på sikt.

Stiftelsen Aktiv Skola har allt sedan starten ständigt arbetat för att utveckla och producera kostnadsfritt utbildningsmaterial till landets skolor. Vårt grundläggande syfte är att stötta och bidra så mycket vi kan för att skapa en bättre skola. Genom att bland annat delta på mässor och seminarier har vi under åren haft otaliga möten med skolpersonal ur alla olika yrkeskategorier. Det har gett mycket inspiration och en stark insikt om att vi verkligen behövs.”

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om hälsa

Hälsa
Mer idrott i skolan? JA säger Aktiv Skola! 

20 år av studier visar att forskarnas hypotes stämmer: daglig fysisk aktivitet kan ge ökad benmassa, bättre kondition och starkare muskler i vuxen ålder.

Läs mer
Hälsa
Barn som går eller cyklar till skolan mår bäst!

Fysiska aktivitet har en positiv inverkan på människan, speciellt på barn och unga. Trots denna vetskap har de ungas fysiska aktivitet dalat kraftigt för varje år som går.

Läs mer
Hälsa
Trots en ökad budget så tog Stockholms fotbollsförbund pengar slut. 

Varje år ger Stockholms fotbollsförbund bidrag till barn som inte har råd med exempelvis medlemsavgifter, träningskläder eller utrustning, men i år är pengarna slut trots en ökad budget.

Läs mer
Hälsa
Är det farligt med energidryck? 

Både ja och nej. Själva drycken är ju som vi vet inte det bästa för kroppen. Men den främsta anledningen till att energidryck kan anses farligt för kroppen är om man får i sig en för stor mängd koffein.

Läs mer

Utbildningsmaterial om hälsa

Nyhetsbrev