Sociala mediejättarna ställs till svars!

Publicerad 16 februari 2024

Nyligen blev de stora sociala mediejättarna utfrågade av den amerikanska staten. Utfrågningen varade i nästan fyra timmar och på plats var de högt uppsatta cheferna för Facebook, Instagram, Tiktok, Snapchat, X (tidigare Twitter) och Discord. Den amerikanska staten anser att plattformarna inte gör tillräckligt för att skydda unga och barn från de negativa konsekvenser som förknippas med plattformarna, bland annat grooming och mobbning.

Utöver toppcheferna närvarade familjer vars barn har blivit utsatta för övergrepp på plattformarna. ”Mr Zuckerburg, you and the companies before us, I know you don´t mean so but you have blood on your hands” sade senator Josh Hawley till grundaren av Facebook. Han frågade även om Zuckerberg personligen hade kompenserat de familjer som blivit drabbade och nästan tvingade grundaren att be om ursäkt. Detta ledde till att Zuckerberg vände sig om och sa ” Jag är ledsen. Ingen ska behöva gå igenom det era familjer har behövt gå igenom”.

Det är viktigt att komma ihåg att USA knappt har någon lagstiftning när det kommer till de sociala medieföretagen, utan de vill att företagen ska ta eget ansvar. Senaten brukar även vara splittrad i de olika utfrågningar som sker, men den här gången verkade senatorerna eniga om att få igenom lagstiftning som reglerar bolagens plattformar så att unga och barn inte drabbas.

I Sverige har  socialminister Jakob Forssmed träffat företrädare för Facebook och Google för att diskutera barn och ungas säkerhet på nätet, samt ungas skärmanvändande och hälsa. I somras hade Jakob Forssmed ett möte med samma företrädare, han var inte nöjd med bolagens insatser och tyckte att de borde reglera innehållet som unga tar del av och sätta gränser för skärmtid.

Jakob Forssmed tycker att barn och unga exponeras för saker som inte är nyttigt för dem, bland annat innehåll som handlar om självskadebeteende och självmord. Han påpekar för Sveriges Radio att det har kommit nya direktiv från EU som säger att plattformarna måste börja ta ett större ansvar för vad som visas, något han tycker att inte har följts av de stora jättarna.

Vi på Aktiv Skola vet vad som finns på de olika kanalerna, och vi är även medvetna om att flera plattformar börjar etablera sig vilket betyder att föräldrar måste ha koll på ännu fler forum. Vi anser att de olika plattformarna måste börja ta större ansvar och vi hoppas att flera länder sätter press på dem så att fler barn inte far illa.

3 av 10 barn i åldrarna 12 till 19 år har utsatts för oönskade kontaktförsök på nätet under år 2022. 17 procent av dem har blivit utsatta för näthat eller att någon har skrivit negativt om dem på nätet. Enbart 28 procent av föräldrarna känner till att deras barn har utsatts för kränkningar på nätet, det vill säga, endast 28 av 100 föräldrar är medvetna om sitt barns utsatthet på nätet. Dessa siffror kommer inte att bli bättre om inte  plattformarna tar större ansvar.

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming mobbning

Grooming
Intervju med Patrik Åhlander, IKT-utvecklare, grundskoleförvaltningen, Borås.

Borås kommun arbetar kontinuerligt mot grooming. Från och med förra året har de börjat använda sig av Aktiv Skolas material mer och mer. Vi har ställt några frågor till Patrik Åhlander som är IKT-utvecklare.

Läs mer
Grooming
Vad är ”utnyttjande av barn för sexuell posering”?

Utnyttjande av barn för sexuell posering är till exempel när en gärningsperson uppmanar någon under 15 år att visa sig naken framför en webbkamera eller att skicka bilder på sitt kön eller sina bröst.

Läs mer
Grooming
120 timmars samhällstjänst.

En man från Örebro dömdes igår till 120 timmars samhällstjänst efter att ha utpressat en 14-årig flicka genom att tvinga henne att skicka sexuella bilder och filmer på sig själv.

Läs mer
Grooming
En av världens största spelplattformar - ett paradis för groomare? 

2007 lanserades en plattform för spel på internet som skulle komma att bli en av världens största. Vad ingen anande då var att det också skulle bli ett paradis för groomare. Ett paradis som med tiden har blivit allt större.

Läs mer
Mobbning
Vad är bötning?

Bötning är när någon hittar på en skuld och tvingar en person att betala. Detta kan i sin tur leda till att den som är under hot börjar begå kriminella handlingar för att få ihop pengar till den påhittade skulden.  

Läs mer
Mobbning
Skolpjäs om mobbning stoppad i USA 

Pjäsen handlar om en kille som efter att ha mobbats på grund av att han var homosexuell valde att ta sitt liv. En historia som skulle kunna vara tagen ur verkligheten eftersom ett alldeles för stort antal personer varje år genomgår liknande öden.

Läs mer
Mobbning
Otrygghet och mobbning i skolan = ökad psykisk ohälsa

Otrygghet får stora direkta och indirekta konsekvenser. Därför är det mycket oroväckande att nästan hälften av alla barn och unga är utsatta för kränkningar.

Läs mer
Grooming
Mobbning
Vad är catfishing?

Kort beskrivet så är en catfish en person som lurar offret genom en falsk identitet på nätet, med andra ord en person som utger sig vara någon.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming mobbning

Bästis – högstadiet

Läs mer

Bästis – lågstadiet

Läs mer

Bästis – mellanstadiet

Läs mer

Handlingsplan kränkande behandling

Läs mer

Autografen – Lärarhandledning

Läs mer

Escape – Lärarhandledning

Läs mer

Sociala Medier

Följ gärna Aktiv skola i sociala medier!