Strax före jul besökte Aktiv Skolas föreläsare Martina Söderholm Björkhagaskolan i Lindesberg där hon föreläste för årskurserna 5 och 6 samtidigt som eleverna i klass 4 tog del av föreläsningen digitalt.
På Björkhagaskolan arbetar man aktivt kring barns utsatthet när de befinner sig på nätet och i sociala medier, framför allt genom att fokusera på att arbeta förebyggande med information och kunskap. Barn känner många gånger till mer om det som händer på nätet än vad vuxna gör, medan vuxna däremot är bättre när det gäller riskbedömning och konsekvenstänkande. Man arbetar med värdegrunden på gruppnivå tillsammans med eleverna – och där ingår sociala medier. Även på sexualkunskapen lyfts internet och sexuella övergrepp.
– Det spar tid att arbeta förebyggande. När ett barn redan har blivit utsatt för kränkningar är det ett så mycket mer tidskrävande arbete att hantera det. Eleverna här på skolan är mycket aktiva i det här arbetet, sedan om något ändå har hänt försöker vi prata med både elever och föräldrar – även rektor, kurator och mentor är delaktiga i det arbetet för att reda ut vad som hänt och hur vi kan lösa detta tillsammans. Vi har också en utarbetad rutin för hur vi hanterar misstänkt kränkande behandling som personalen känner sig trygg med, säger skolans kurator Ida Mellstig.
– Jag tycker att det är viktigt och bra att olika målgrupper på en skola samtidigt får ta del av Nätsmart-föreläsningarna – elever, skolpersonal och vårdnadshavare. Det händer att föräldrar skickar skärmdumpar från sidor som deras barn har besökt och säger ”hjälp oss, vad ska vi göra!?”.
Efter föreläsningen vill eleverna nästan alltid prata med Martina Söderholm. Två kommentarer vi snappade upp i Lindesberg var:
Elev: Är du världskändis Martina?
Martina: Nä, tyvärr inte…
Elev: Det borde du vara för då skulle allt vara mycket bättre! 😊
Annan elev: Ursäkta att jag säger det här men… du är kanske sträng, men du är sträng på helt rätt sätt!