Aktiv Skola tipsar: Så kan vi prata om sex i skolan

Publicerad 25 november 2022

Om sexuella övergrepp på internetEnligt en undersökning från Stockholms universitet så har undervisningen för sexualkunskap inte förändrats sedan det blev obligatoriskt 1955. Detta betyder att i 67 år har sexualkunskap nästan sett likadant ut för alla elever.

Läs mer om studien här.

Men till nästa år kommer man förändra hur man undervisar om ämnet i skolan så att den är mer anpassad till den verklighet som eleverna möter idag!

Detta tycker vi på Aktiv Skola är bra då världen såg annorlunda ut på 50-talet mot vad den gör idag! Vi hoppas även att man kan föra samman de viktiga frågorna om sexualkunskap tillsammans med de farligheterna som barn möter digitalt kopplat till sexualkunskap.

Du hittar vårt material gällande grooming här.

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming hälsa

Grooming
Intervju med Kristina Bäck, Skolsköterska

På Skolsköterskekongressen fick vi några snabba ord med Kristina Bäck som jobbar som skolsköterska Naturbruksskolan Sötåsen i Västra Götaland.

Läs mer
Grooming
Nätsmart höstterminen 2024

Nu är turnéplanen för Nätsmart hösten 2024 släppt. Vi är glada över att kunna fortsätta vårt viktiga arbete med Nätsmart och ser fram emot att prata med er runt om i landet i höst.

Läs mer
Grooming
Intervju med Patrik Åhlander, IKT-utvecklare, grundskoleförvaltningen, Borås.

Borås kommun arbetar kontinuerligt mot grooming. Från och med förra året har de börjat använda sig av Aktiv Skolas material mer och mer. Vi har ställt några frågor till Patrik Åhlander som är IKT-utvecklare.

Läs mer
Grooming
Vad är ”utnyttjande av barn för sexuell posering”?

Utnyttjande av barn för sexuell posering är till exempel när en gärningsperson uppmanar någon under 15 år att visa sig naken framför en webbkamera eller att skicka bilder på sitt kön eller sina bröst.

Läs mer
Hälsa
Intervju med skolsköterskan Maria från Maltesholm skola

Två snabba frågor till Maria som jobbar som skolsköterska på Maltesholm skola i Hässelby strand.

Läs mer
Hälsa
Intervju med skolsköterskan Deka från Prolympia idrottsskola

På Skolsköterskekongressen fick vi även chansen att ställa ett par snabba frågor till Deka som jobbar som skolsköterska på Prolympia idrottsskola.

Läs mer
Hälsa
Mer idrott i skolan? JA säger Aktiv Skola! 

20 år av studier visar att forskarnas hypotes stämmer: daglig fysisk aktivitet kan ge ökad benmassa, bättre kondition och starkare muskler i vuxen ålder.

Läs mer
Hälsa
Nio av tio lärare är oroliga...

Fackförbundet Sveriges lärare har räknat ut att det behövs ett extra tillskott på 29 miljarder kronor till skola och utbildning för att upprätthålla den kvalitativa nivån som finns idag. Samtidigt kommer det ut rapporter om nya nedskärningar och besparingar under hösten, vilket har medfört en stor oro bland lärare i Sverige.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming hälsa

Sociala Medier

Följ gärna Aktiv skola i sociala medier!