Är det farligt med energidryck? 

Publicerad 4 april 2023

Både ja och nej. Själva drycken är ju som vi vet inte det bästa för kroppen. Men den främsta anledningen till att energidryck kan anses farligt för kroppen är om man får i sig en för stor mängd koffein. En burk på 250 ml kan innehålla allt mellan 80 till 200 mg koffein, beroende på vilket märke det är. Man kan utgå från sin egen vikt om man vill räkna hur mycket koffein man kan dricka innan det riskerar att bli skadligt för kroppen. 3 mg koffein per kilo i kroppsvikt brukar vara riktmärket, vilket betyder att ett barn som väger lite mindre kan få i sig en skadlig mängd koffein av bara en burk energidryck.

Men vad händer om man får i sig för mycket koffein?

Negativa effekter av koffein är till exempel att det kan skapa ett beroende, ångest och oro hos en människa. Men framför allt påverkas även sömnen, då det tar tid innan koffeinet försvinner ur kroppen. Enligt studier så har koffeinet en halveringstid på cirka 5-6 timmar, vilket betyder att den fulla effekten varar i hela 5-6 timmar för att sedan sjunka gradvis.

Utöver koffeinet så innehåller energidrycker ofta mycket socker, vilket kan ha negativa effekter på både kropp och tänder.

Tips: Vill du veta om din koffeinmängd är farlig för dig eller ditt barn? Ta din vikt och gångra med 3. Så många milligram koffein kan du dricka utan att det skadar dig. Vi rekommenderar dock att barn ska undvika att dricka energidryck.

Tips från livsmedelsverket

  • Använd inte energidrycker för att släcka törsten eller som vätskeersättning när du tränar eller anstränger dig fysiskt på annat sätt.
  • Kombinera inte energidryck med alkohol, eftersom det kan göra att man blir mindre medveten om hur berusad man är.
  • Tänk på att drycker med mycket hög koffeinhalt innebär risk för överdosering av koffein, vilket kan ge lätt eller medelsvår koffeinförgiftning.
  • Barn och ungdomar väger oftast mindre än vuxna och inte är vana vid att få i sig koffein. Det gör att unga lättare får negativa effekter av koffein än vuxna.
  • Gravida bör begränsa mängden koffein till maximalt 200 milligram per dag. Det motsvarar ungefär två till tre koppar kaffe à 1,5 deciliter eller fyra koppar te à 2 deciliter. Stora mängder koffein, över 300 milligram per dag, tycks kunna öka risken för mycket tidiga missfall. Men även doser över 200 milligram per dag misstänks kunna ge en liten påverkan på fostrets vikt.

Läs mer här

Ta del av vårt utbildningsmaterial här

Läs mer om hälsa här

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om hälsa

Hälsa
Intervju med skolsköterskan Maria från Maltesholm skola

Två snabba frågor till Maria som jobbar som skolsköterska på Maltesholm skola i Hässelby strand.

Läs mer
Hälsa
Intervju med skolsköterskan Deka från Prolympia idrottsskola

På Skolsköterskekongressen fick vi även chansen att ställa ett par snabba frågor till Deka som jobbar som skolsköterska på Prolympia idrottsskola.

Läs mer
Hälsa
Mer idrott i skolan? JA säger Aktiv Skola! 

20 år av studier visar att forskarnas hypotes stämmer: daglig fysisk aktivitet kan ge ökad benmassa, bättre kondition och starkare muskler i vuxen ålder.

Läs mer
Hälsa
Nio av tio lärare är oroliga...

Fackförbundet Sveriges lärare har räknat ut att det behövs ett extra tillskott på 29 miljarder kronor till skola och utbildning för att upprätthålla den kvalitativa nivån som finns idag. Samtidigt kommer det ut rapporter om nya nedskärningar och besparingar under hösten, vilket har medfört en stor oro bland lärare i Sverige.

Läs mer

Utbildningsmaterial om hälsa

Nyhetsbrev