Äntligen stängs ökänd plattform för pedofiler

Publicerad 13 november 2023

Det var grundaren själv som i veckan meddelade att hemsidan Omegle nu stängs ner. Sidan lades upp 2009 med syftet att vara en plats för att möta nya människor, i ett chattrum via text eller video. Sidan blev populär bland barn och unga.

Grundaren varnade visserligen tidigt för att även om hemsidan hade sina fördelar så fanns det också vissa nackdelar. Vi på Aktiv Skola tycker liksom många andra att nackdelarna i detta fall väger betydligt mycket tyngre än fördelarna. De senaste åren har Omegle utvecklats till att bli en stor plattform för groomare och pedofiler. Ett ställe som har gjort det lätt för vuxna att locka till sig barn och utnyttja dem antingen för sexuell posering på nätet eller för att försöka träffa dem fysiskt.
Ett exempel är ett norskt fall, där rättegången pågår just nu mot en norsk pedofil som utnyttjat cirka 50 barn via Omegle. Bland dessa barn finns även några från Sverige.

Brittiska BBC har uppgett att Omegle under de senaste två åren kan kopplas till mer än 50 fall av grooming och pedofili. Senast förra veckan gjorde Omegle en förlikning i ett fall som handlade om en 11-åring som blev groomad av en äldre person.

Omegle är en rad av flera plattformar som förövare använder sig av, därför är det viktigt som förälder att alltid vara påläst och veta var farorna finns och vad man ska göra om något inträffar.

Om du som förälder får kännedom om att ditt barn eller ett barn i din närhet har blivit utsatt är det viktigt att göra en polisanmälan. Genom en polisanmälan kan man hindra förövaren från att utsätta andra barn och unga, och göra det möjligt att i bästa fall få förövaren dömd.

Som förälder och vuxen bör du också ha dessa punkter i åtanke:

  • Döm eller förmana inte ett barn som ber om hjälp. Det är förmodligen tillräckligt jobbigt för barnet att berätta ändå, gör det inte värre.
  • Lyssna på ditt barn, men ställ inga andra frågor än så kallade öppna frågor, till exempel ”berätta mer” eller ”vad hände sedan?”
  • Uppmuntra ditt barn att berätta, men var noga med att inte klandra eller bestraffa barnet för det som har hänt.
  • Om ditt barn mår dåligt finns det möjlighet att få stöd genom socialtjänsten, många orter har också barnkriscentrum eller Barnahus (en mottagning dit barn och unga under 18 år som misstänks ha blivit utsatta för misshandel eller sexuella övergrepp kan få hjälp).
  • För polisutredningens skull är det bra om meddelanden och annat inte raderas. Ta skärmdumpar och spara allt som kan användas i en eventuell utredning.

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
Intervju med Patrik Åhlander, IKT-utvecklare, grundskoleförvaltningen, Borås.

Borås kommun arbetar kontinuerligt mot grooming. Från och med förra året har de börjat använda sig av Aktiv Skolas material mer och mer. Vi har ställt några frågor till Patrik Åhlander som är IKT-utvecklare.

Läs mer
Grooming
Vad är ”utnyttjande av barn för sexuell posering”?

Utnyttjande av barn för sexuell posering är till exempel när en gärningsperson uppmanar någon under 15 år att visa sig naken framför en webbkamera eller att skicka bilder på sitt kön eller sina bröst.

Läs mer
Grooming
Mobbning
Sociala mediejättarna ställs till svars!

Nyligen blev de stora sociala mediejättarna utfrågade av den amerikanska staten. Utfrågningen varade i nästan fyra timmar och på plats var de högt uppsatta cheferna för Facebook, Instagram, Tiktok, Snapchat, X (tidigare Twitter) och Discord

Läs mer
Grooming
120 timmars samhällstjänst.

En man från Örebro dömdes igår till 120 timmars samhällstjänst efter att ha utpressat en 14-årig flicka genom att tvinga henne att skicka sexuella bilder och filmer på sig själv.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming

Sociala Medier

Följ gärna Aktiv skola i sociala medier!