Gå till Aktiv Skolas hemsida »

Hej!

Det är jag som är Joy! Ta med dig dem gillar och genomför helgutmaningen tillsammans. Ett utflykt med smarrig matsäck, kan det bli bättre?

Dagens lucka sponsras av:

Dagens rörelsefilm

Helgutmaningen

Lekpark

Gör en utflykt till en lekpark och ta med en matsäck med lite nyttigare chokladbollar!

Du hittar receptet i vår Handbok om hälsa.

Veckans hälsotips

Rörelse

Vi människor är byggda för rörelse. Tänk på att all rörelse räknas. Din bästa rörelse är din nästa rörelse!

Läs mer om fysisk aktivitet och rörelse här: Vad är fysisk aktivitet?

Äntligen stängs ökänd plattform för pedofiler

Publicerad 13 november 2023

Det var grundaren själv som i veckan meddelade att hemsidan Omegle nu stängs ner. Sidan lades upp 2009 med syftet att vara en plats för att möta nya människor, i ett chattrum via text eller video. Sidan blev populär bland barn och unga.

Grundaren varnade visserligen tidigt för att även om hemsidan hade sina fördelar så fanns det också vissa nackdelar. Vi på Aktiv Skola tycker liksom många andra att nackdelarna i detta fall väger betydligt mycket tyngre än fördelarna. De senaste åren har Omegle utvecklats till att bli en stor plattform för groomare och pedofiler. Ett ställe som har gjort det lätt för vuxna att locka till sig barn och utnyttja dem antingen för sexuell posering på nätet eller för att försöka träffa dem fysiskt.
Ett exempel är ett norskt fall, där rättegången pågår just nu mot en norsk pedofil som utnyttjat cirka 50 barn via Omegle. Bland dessa barn finns även några från Sverige.

Brittiska BBC har uppgett att Omegle under de senaste två åren kan kopplas till mer än 50 fall av grooming och pedofili. Senast förra veckan gjorde Omegle en förlikning i ett fall som handlade om en 11-åring som blev groomad av en äldre person.

Omegle är en rad av flera plattformar som förövare använder sig av, därför är det viktigt som förälder att alltid vara påläst och veta var farorna finns och vad man ska göra om något inträffar.

Om du som förälder får kännedom om att ditt barn eller ett barn i din närhet har blivit utsatt är det viktigt att göra en polisanmälan. Genom en polisanmälan kan man hindra förövaren från att utsätta andra barn och unga, och göra det möjligt att i bästa fall få förövaren dömd.

Som förälder och vuxen bör du också ha dessa punkter i åtanke:

  • Döm eller förmana inte ett barn som ber om hjälp. Det är förmodligen tillräckligt jobbigt för barnet att berätta ändå, gör det inte värre.
  • Lyssna på ditt barn, men ställ inga andra frågor än så kallade öppna frågor, till exempel ”berätta mer” eller ”vad hände sedan?”
  • Uppmuntra ditt barn att berätta, men var noga med att inte klandra eller bestraffa barnet för det som har hänt.
  • Om ditt barn mår dåligt finns det möjlighet att få stöd genom socialtjänsten, många orter har också barnkriscentrum eller Barnahus (en mottagning dit barn och unga under 18 år som misstänks ha blivit utsatta för misshandel eller sexuella övergrepp kan få hjälp).
  • För polisutredningens skull är det bra om meddelanden och annat inte raderas. Ta skärmdumpar och spara allt som kan användas i en eventuell utredning.

Dela gärna detta innehåll i dina sociala kanaler

Fler nyheter om grooming

Grooming
Hur fungerar expose-konton?

I takt med att användningen av sociala medier har ökat under de senaste tio åren så har också olika sexualbrott ökat och polisen ser dessutom en stor ökning av expose-konton på olika plattformar, vilket försvårar  deras arbete. Nu uppmanar polisen vuxna att börja ta mer ansvar och prata med unga och barn.

Läs mer
Grooming
Ny skakande rapport om övergrepp på barn

I juni släppte ECPAT en rapport som handlar om organiserad brottslighet bakom sexuell utpressning av barn i ekonomiskt syfte. Rapporten heter Då tog ’hon’ en screen och allt började, och handlar om hur organiserade brottslingar använder sig av olika plattformar för att manipulera unga och barn att skicka sexualiserat material för att sedan hota att sprida dessa bilder om de inte får betalt, vilket klassas som en slags sexuell utpressning.

Läs mer
Grooming
Aktiv Skola presenterar: Nätsmart på lätt svenska

Efter månader med hårt arbete tillsammans med filmteam, pedagoger, föräldrar och barn kan vi på Aktiv Skola stolt presentera vår utbildning Nätsmart på lätt svenska.

Läs mer
Grooming
Podd - Sommar & Vinter i P1 - Ulrika Rogland!

Ulrika Rogland var en av Sveriges främsta åklagare. Hon har hjälpt flera hundra barn som blivit utsatta för flera hemska brott, bland annat sexuellt utnyttjande på nätet, något som vi på Aktiv Skola arbetar mycket emot.

Läs mer

Utbildningsmaterial om grooming