Grooming
Grooming betyder att en individ tar kontakt med barn över nätet i sexuellt syfte.
I vårt arbete lägger vi mycket fokus på att höja medvetenheten hos både barn och vuxna i syfte att tidigt upptäcka och förebygga grooming.
Vi erbjuder webbinarier, handböcker, filmer och diskussionsunderlag.
Nyhetsarkivet
Det här är en påhittad dagboksanteckning som visar hur det kan kännas för någon som utsätts för grooming online. Även om offret i detta fall aldrig skrev en dagbok, är texten baserad på verkliga händelser som framkommit i en förundersökning. Det är en stark påminnelse om hur viktigt det är att prata om och förstå riskerna med att interagera med okända personer på nätet.
Läs merDet här är en påhittad dagboksanteckning som visar hur det kan kännas för någon som utsätts för grooming online. Även om offret i detta fall aldrig skrev en dagbok, är texten baserad på verkliga händelser som framkommit i en förundersökning. Det är en stark påminnelse om hur viktigt det är att prata om och förstå riskerna med att interagera med okända personer på nätet.
Läs merPå Skolsköterskekongressen fick vi några snabba ord med Kristina Bäck som jobbar som skolsköterska Naturbruksskolan Sötåsen i Västra Götaland.
Läs merNu är turnéplanen för Nätsmart hösten 2024 släppt. Vi är glada över att kunna fortsätta vårt viktiga arbete med Nätsmart och ser fram emot att prata med er runt om i landet i höst.
Läs merBorås kommun arbetar kontinuerligt mot grooming. Från och med förra året har de börjat använda sig av Aktiv Skolas material mer och mer. Vi har ställt några frågor till Patrik Åhlander som är IKT-utvecklare.
Läs merUtnyttjande av barn för sexuell posering är till exempel när en gärningsperson uppmanar någon under 15 år att visa sig naken framför en webbkamera eller att skicka bilder på sitt kön eller sina bröst.
Läs merNyligen blev de stora sociala mediejättarna utfrågade av den amerikanska staten. Utfrågningen varade i nästan fyra timmar och på plats var de högt uppsatta cheferna för Facebook, Instagram, Tiktok, Snapchat, X (tidigare Twitter) och Discord
Läs merEn man från Örebro dömdes igår till 120 timmars samhällstjänst efter att ha utpressat en 14-årig flicka genom att tvinga henne att skicka sexuella bilder och filmer på sig själv.
Läs mer2007 lanserades en plattform för spel på internet som skulle komma att bli en av världens största. Vad ingen anande då var att det också skulle bli ett paradis för groomare. Ett paradis som med tiden har blivit allt större.
Läs merDet var grundaren själv som i veckan meddelade att hemsidan Omegle nu stängs ner. Sidan lades upp 2009 med syftet att vara en plats för att möta nya människor, i ett chattrum via text eller video. Sidan blev populär bland barn och unga.
Läs merI takt med att användningen av sociala medier har ökat under de senaste tio åren så har också olika sexualbrott ökat och polisen ser dessutom en stor ökning av expose-konton på olika plattformar, vilket försvårar deras arbete. Nu uppmanar polisen vuxna att börja ta mer ansvar och prata med unga och barn.
Läs merI juni släppte ECPAT en rapport som handlar om organiserad brottslighet bakom sexuell utpressning av barn i ekonomiskt syfte. Rapporten heter Då tog ’hon’ en screen och allt började, och handlar om hur organiserade brottslingar använder sig av olika plattformar för att manipulera unga och barn att skicka sexualiserat material för att sedan hota att sprida dessa bilder om de inte får betalt, vilket klassas som en slags sexuell utpressning.
Läs merEfter månader med hårt arbete tillsammans med filmteam, pedagoger, föräldrar och barn kan vi på Aktiv Skola stolt presentera vår utbildning Nätsmart på lätt svenska.
Läs merUlrika Rogland var en av Sveriges främsta åklagare. Hon har hjälpt flera hundra barn som blivit utsatta för flera hemska brott, bland annat sexuellt utnyttjande på nätet, något som vi på Aktiv Skola arbetar mycket emot.
Läs merPatrik Jensen-Sahlström är förundersökningsledare och jobbar på Stockholmspolisens grooming-grupp med att stoppa nätpedofiler. I detta avsnitt får vi höra hur hans grupp arbetar för att stoppa personer på nätet som försöker komma åt unga barn.
Läs merPatrik Jensen-Sahlström är förundersökningsledare och jobbar på Stockholmspolisens grooming-grupp med att stoppa nätpedofiler. I detta avsnitt får vi höra hur hans grupp arbetar för att stoppa personer på nätet som försöker komma åt unga barn.
Läs merTrots att flera AI-robotar förbjuder framställning av barnpornografi så bekräftar Europol att sådant material ändå har börjat spridas på internet, framför allt i Europa.
Läs merI det femte och sista avsnittet döms mannen igen för brott med samma karaktär som innan. Mannen ska även bedömas professionellt för att se om han kan lida av en alvarlig psykisk störning. Denna bedömning har redan gjorts en gång, men för 16 år sedan!
Läs merVi har under flera års tid utbildat barn, skolpersonal och vuxna i vår föreläsning Nätsmart. Nu tar vi utbildningen ett steg längre och satsar på ett helt nytt material: Nätsmart på lätt svenska.
Läs merMannen som har våldtagit Amanda har nu avtjänat sitt straff och friges. När mannen är på fri fot så börjar Amanda få samma nakenbilder och videos skickade till sig, bilder som hon trodde polisen har förstört. Amandas liv vänds upp och ned och blir ett helvete igen då hon återigen hotas hon att lyda för att videon inte ska skickas till hennes nära och kära.
Läs merI denna miniserie från P1 dokumentär får vi följa Vilda som är 13 år gammal. Vilda började bruka cannabis första gången hon var 11 år, en vanlig drog att börja med. "Jag trodde aldrig att jag skulle bli beroende av droger".
Läs merI denna miniserie från P1 dokumentär får vi följa Vilda som är 13 år gammal. Vilda började bruka cannabis första gången hon var 11 år, en vanlig drog att börja med. "Jag trodde aldrig att jag skulle bli beroende av droger".
Läs merI denna miniserie från P1 dokumentär får vi följa Vilda som är 13 år gammal. Vilda började bruka cannabis första gången hon var 11 år, en vanlig drog att börja med. "Jag trodde aldrig att jag skulle bli beroende av droger".
Läs merFör fem år sedan släppte regeringen en lag som skulle göra det enklare att sätta dit den som sprider hämndporr, men den senaste statistiken visar att bara en procent av de som anmäls lagförs.
Läs merMeja är 16 år gammal och har precis börjat gymnasiet. En dag får hon ett samtal från sin mamma, hon svarar och får höra att mamman har pratat med polisen och fått reda på att de hittat nakenbilder på Meja hos en man. Hon måste nu till förhör för att vittna.
Läs merI det andra avsnittet av "Jägaren på Snapchat" får vi följa Kim och höra hur hon drogs in i härvan. Vi får även höra hur polisens jakt på förövaren gick till samt hur flera utredningar inleds men sedan läggs ned. .
Läs merI det första avsnittet får vi höra kaoset som bryter ut på en högstadieskola när de unga inser att nakenbilder skickas runt via appen Snapchat. Det som förbryllar de unga är att bilderna är tagna inne på tjejernas omklädningsrum.
Läs merHilda och Mira som heter något annat egentligen träder nu fram och berättar om övergreppen. Tack vare dessa tjejer kunde nätpedofilen från Malmö bli åtalad för att senare få sin dom. Lyssna på avsnitten från P3 KRIM om nätpedofilen från Malmö!
Läs merFilip som egentligen heter något annat, är 27 år gammal och arbetar som konsult. Han bär på en hemlighet som han inte berättar för någon, varken familj eller vänner.
Läs merBland de drabbade kan man se att det främst är flickor som utsätts. I rapporterna framkommer anmälningar som ofredande, sexuella kräkningar och andra likgiltiga brott. Det är främst manliga anställda som utsätter flickorna för dessa brott.
Läs merSedan 2015 har antalet sexualbrott ökat med hela 39 procent, antalet domar har gått från 251 till 350. Ett problem är att mörkertalet är stort, då flera av dessa brott inte anmäls eller läggs ned av polisen.
Läs merEn granskning av ekot visar att man oftare skuldbelägger sexuellt utsatta flickor än pojkar i domar om tvångsvård. Bland flickor sker det i var tredje dom, medan det sker i var sextonde dom för pojkar.
Läs merMathilda valdes av lyssnarna till lyssnarnas sommarvärd 2021. I sitt sommarprat tar hon upp om hur hon blev utsatt för grooming på nätet som tonåring. Som 13 åring kontaktades hon av en person online som lurade henne att ställa upp på nakenbilder.
Läs merKort beskrivet så är en catfish en person som lurar offret genom en falsk identitet på nätet, med andra ord en person som utger sig vara någon.
Läs merI slutet av förra veckan började hashtaggen #JagVetVadEnSnippaÄr trenda överallt på sociala medier där vi kan se tusentals inlägg som postats med hashtaggen #JagVetVadEnSnippaÄr.
Läs merStiftelsen Allmänna Barnhuset har släppt en publikation som handlar om våld och övergrepp mot barn med funktionsnedsättningar.
Läs merRapport från ECPAT visar att en stor av barnen som hänga ut på exposekonton är väldigt unga, ofta i mellanstadieåldern, och att förövarna många gånger är äldre barn som har uppmanat offret att skicka dessa nakenbilder.
Läs merIdag rapporterade NA att en 35 årig man åtalas för att ha skickat opassande bilder till en 11åring, mannen ska enligt NA även ha uppmanat 11 åringen att skicka bilder på sig själv naken.
Läs merI princip alla svenska barn mellan 8 och 19 år använder internet. 9 av 10 lågstadiebarn använder det dagligen. Man kan säga att internet är en stor del av svenskarnas vardag, oavsett ålder, och det går knappt att leva utan internet idag.
Läs merFörra året släppte World Childhood foundation en rapport över en genomgång av 157 domar i svenska tingsrätter 2020 – 2021
Läs merSaker du bör tänka på som förälder om ditt barn har blivit utsatt för grooming.
Läs merYtterligare ett Aktiv Skola-år lider mot sitt slut och hela kansli-gänget vill passa på att önska alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!
Läs merKarolinska Institutet gör försök att stoppa sexualförbrytare genom en internetbaserad KBT-behandling på darknet.
Läs merEnligt en undersökning från Stockholms universitet så har undervisningen för sexualkunskap inte förändrats sedan det blev obligatoriskt 1955.
Läs merDen 23 november bjuder Lidingö Kvinnojour och Lidingö stad in till en föreläsning med Bianca Kronlöf om våld i nära relation. I samband med föreläsningen så kommer en mässa anordnas och där har ni möjlighet att träffa oss!
Läs merSjälvklart fortsätter vi med Nätsmart-webbinarierna även under hösten 2021. Se nedan när vi kommer till ditt län och anmäl dig gärna redan nu.
Läs merTack vare den positiva respons och den stora efterfrågan vi fick på webbinarierna Nätsmart har vi valt att fortsätta med dessa dessa även under 2021.
Läs merTack vare den positiva respons och den stora efterfrågan vi fick på webbinarierna Nätsmart har vi valt att fortsätta med dessa även efter sommaren.
Läs merNu har Aktiv Skolas kalender och handböcker skickats ut till samtliga skolor i Sverige. Här kan du alltid bläddra i den digitala versionen av allt material och kostnadsfritt ladda ner det du är intresserad av.
Läs merI samarbete med Ulrika Rogland skickade vi förra året ut en handbok om grooming till alla elever i årskurs fem. I höst släpper vi en ny upplaga av handboken och i år har vi med oss kriminolog Maria Dufva.
Läs merVi erbjuder skolpersonal och föräldrar ett specialpris för boken Vad är grooming? av Ulrika Rogland och Sven Å Christianson.
Läs merI samarbete med Barnsmart rekommenderar vi Barnen i Kramdalen, en klassisk saga om ett mycket viktigt ämne. Tanken är att boken på ett lekfullt och roligt sätt ska få barn att förstå integritet och rätten till sin egen kropp.
Läs merTillsammans med Ulrika Rogland har vi tagit fram en handbok om grooming. Handboken riktar sig i första hand till föräldrar men även lärare och annan skolpersonal kan förstås ha nytta av den. Handboken har skickats ut kostnadsfritt till alla elever i årkurs fem.
Läs merVi är så stolta över att vår film om grooming Jag tror jag är lite kär i dig har vunnit så många priser:
Läs merJag tror jag är lite kär i dig bygger på verkliga händelser, på kända och okända fall där framför allt unga flickor har råkat väldigt illa ut.
Läs mer